Contacta amb nosaltres
Et volem ajudar i oferir la solució que s'adapti més a les teves necessitats. Explica’ns què vols.
María Abraín
2021-08-26

Benvinguts, de nou, a una masterclass de Lexington!

Després que la meva companya Paloma ús donés totes les claus sobre com presentar un projecte de negocis, avui ens endinsem en un dels punts més importants d’aquest document: és encarregat de convertir la vostra idea de negoci en una realitat, el pla financer.

Abans que res, em presento! Sóc La María Abraín, economista, part de l’equip directiu de Lexington i encarregada que els recursos econòmics s’usin de la millor manera possible, detectant oportunitats i prenent decisions que permetin generar inversions i estalvi.

El meu dia a dia es estar rodejada de terminis purament econòmics i previsions. És per això que m’encantaria compartir amb vosaltres alguns punts i ajudar-vos a aconseguir el millor pla financer per la vostra empresa.

Per què serveix un pla financer?

El principal objectiu d’elaborar un pla financer és analitzar les inversions necessàries per al vostre projecte i la sostenibilitat d’aquest. És aquesta part del projecte de negoci, i no un altre, la que us delatarà si la vostra idea és viable econòmicament.

El pla financer d’una empresa estudia quants diners es necessiten per un projecte, com aconseguir-lo, així com els productes o serveis que s’ofereixen, a quin cost i a quin preu es posaran al mercat.

No us preocupeu! Estic segura que tant els nous emprenedors com els ja experimentats empresaris tenen totes aquestes dades en ment, i és que bàsicament el pla financer d’una empresa estudia quants diners es necessiten per un projecte i com aconseguir-lo, així com quins productes o serveis s’oferiran, amb quin cost (tant fix com variable) i a quin preu es posaran al mercat. Fàcil, oi?

Passos a seguir per elaborar un pla financer

El pla financer d’una empresa és un document viu i actualitzat, sempre preparat per ajudar-nos davant a qualsevol situació.

Aquests són els 7 blocs clau que hauràs de tenir en compte per elaborar el pla financer de la vostra empresa.

1. PLA D’INVERSIÓ INICIAL

Primer de tot, serà especificar quines són les inversions necessàries per posar en marxa el negoci, és a dir, els actius fixos que perduraran durant anys a la vostra empresa.

Aquí hauries de tenir en compte totes les despeses a anys vista de la vostra companyia: aplicacions informàtiques, maquinària, l’espai d’oficina que necessiteu…

2. FONTS DE FINANÇAMENT

És molt important establir els canals de finançament que necessitarà la inversió inicial, tant com els recursos propis com aliens i el mètode de retorn.
En resum, aquest punt busca examinar com es finançarà el projecte de negoci.

És molt important establir els Canals de finançament i el mètode de retorn.

3. PRESSUPOST I PREVISIÓ DE FLUX DE CAIXA

El flux de caixa o cash flow, és una de les principals magnituds a tenir en compte per conèixer la viabilitat de l’empresa. Doncs mesura la capacitat de generar fons, així com d’autodefinir-se sense haver de recórrer a tercers.

Seria interessant, a més a més, fer una previsió a futur d’aquest cash flow per poder anticipar-se al que arribi.

4. COMPTE DE PÈRDUES I GUANYS

No és més que una anàlisi de les despeses i els ingressos de l’empresa que, encara que sigui senzill, és un càlcul molt important!

5. AMORTITZACIONS

També amb vistes de futur, és fonamental conèixer la capacitat de l’empresa de compensar la depreciació efectiva dels actius, és a dir, la desvaloració de la maquinària, per exemple.

En cas de necessitar una reposició de mobiliari, actius o parts importants de la producció, seria l’empresa capaç d’autofinançar-se i poder fer front a aquesta despesa sense acudir a tercers?

És fonamental conèixer la capacitat de l’empresa de compensar la depreciació efectiva dels actius.

6. LLINDAR DE RENDIBILITAT O PUNT D’EQUILIBRI.

Calcular aquesta dada és vital a l’hora de prendre decisions sobre els preus dels productes o serveis que ofereix la vostra empresa. A més a més, gràcies a aquesta informació sereu capaços d’analitzar la rendibilitat del negoci.

També conegut com a break-even point, el llindar de rendibilitat ús farà descobrir amb quins preus i en quines condicions la vostra empresa obtindrà beneficis. Per això haureu d’enfrontar les despeses amb els ingressos.

A més a més, si esteu començant, és molt important que considereu el període de recuperació de la inversió o playback. El vostre projecte serà més rendible com menor sigui aquest temps de recuperació.

7. BALANÇ

El balanç, dividit en actiu, passiu i patrimoni net, és una fotografia de l’empresa en un moment determinat. Aquesta eina serà capaç d’oferir-nos informació bàsica amb la qual podràs revisar la salut financera de l’entitat, podent així, analitzar obligacions i drets davant a tercers.

És molt important que mantingueu el balanç actualitzat!

3 punts clau d’un pla financer

Ja en aquest punt, amb tota l’anàlisi fet i les dades ordenades, És hora de treure les conclusions!!

El pla financer d’una empresa és un document molt visual, però, si os fes falta alguna directriu més, Sereu capaços de deduir si el vostre projecte de negoci és rendible si es compleixen aquests 3 requisits:

1. El pressupost d’inversions (volum de fons necessaris) queda cobert pel pressupost de finançament inicial.

2. S’obté benefici suficient.

3. Es té liquiditat, és a dir, es pot fer front al pagament de totes les despeses previstes dins el termini i en la forma escaient.

Sabem que els temes econòmics poden convertir-se en un maldecap per a molts empresaris, per això vull donar-vos un tip extra per portar tota la part financera molt millor:

Tan important és la planificació per saber si un projecte és viable, l’execució i l’adaptació a les situacions que es vagin presentant, és a dir, la resiliència, paraula tan de moda últimament.

Amb un bon pla financer, una bona idea i moltes ganes, estic segura que el projecte que decidiu iniciar, triomfarà.

Moltíssimes gràcies per assistir a aquesta masterclass!

Si us queda algun dubte, deixeu-nos-el als comentaris⏬, Estaré encantada de contestar totes les vostres preguntes! I molts ànims amb aquest pla financer, segur que serà un èxit!

Compártelo

Inici de sessió