Contacta amb nosaltres
Et volem ajudar i oferir la solució que s'adapti més a les teves necessitats. Explica’ns què vols.
María Abraín
2022-03-10

Si el vostre objectiu és convertir-vos en empresaris 360°, capaços d’assolir (i el que és més rellevant), mantenir l’èxit per la vostra companyia davant a pandèmies i inventors i noves normalitats, heu de convertir-vos no només en bons líders sinó en inventors, comercials, coaches i advocats a temps complet. Un dels aspectes més sensibles i que demanen més especialització és to tallo que tingui a veure amb el marc legal dels processos, amb l’advocat que “no tots” portem a dins. Per això, avui volem compartir amb totis vosaltris que és l’assessoria jurídica i perquè és tan rellevant per la vostra empresa, ja que és un factor clau que genera més dubtes de les que resol. Avui responem a les vostres preguntes!

L’assessoria jurídica o legal s’encarrega de gestionar tots els assumptes relacionats amb les lleis, reglaments i normatives del qual incompliment podria suposar greus problemes per la companyia.

Q: Què és una assessoria jurídica o legal?

A: Cada jornada laboral suposa 8 h (o més) de possibles imprevistos o graons massa alts… i molts d’ells poden estar relacionats amb l’àmbit legal. L’assessoria jurídica o legal s’encarrega de gestionar tots aquests assumptes relacionats amb la llei, reglaments i normativa del qual incompliment podria suposar greus dificultats per a la companyia. I per descomptat, no volem això;).

L’ideal seria que cada empresa compti amb un grup d’advocats amb diferents ments treballant en una mateixa direcció, cada equip especialitzat en una branca del dret, ja sigui civil, mercantil, laboral, contenciós administratiu o social. Tot i que una pràctica molt extensa és l’externalització d’aquests serveis. Us ho expliquem tot!

Q: Per què serveix l’assessorament legal?

A: L’assessoria jurídica o legal es convertirà en el vostre millor aliat. Sempre que una situació es compliqui més del compte, que el marc legal sigui més complex de l’esperat o sempre que no sapigueu com actuar davant d’aquest problema (i no voleu incórrer en mes), hauries d’acudir a una assessoria legal.

Però, podeu donar-nos exemples? Per descomptat! Alguna de les principals i més valuoses funcions de l’assessoria judicial són l’orientació en tota mena de processos (judicials, legals, burocràtics, d’expansió), el seu paper com a intermediaris i la seva implicació en la creació del marc legal intern de l’empresa amb l’objectiu de facilitat el compliment de totes les normatives. En resum, la capacitat que tenen de posar-nos-ho tot més fàcil.

Q: Quines són les funcions de l’assessor jurídic?

A: Un assessor jurídic (o grup) tindrà certes funcions bàsiques a més a més de les que hem mencionat. Us ho resumim!

  • Dissenyar polítiques legals per l’empresa que faciliten el compliment de la normativa vigent, així com mantenir-les al dia de possibles canvis en aquesta, actualitzacions, reformes…
  •  Participar en negociacions laborals.
  • Ser la mà dreta de la direcció de l’empresa, actuant com assessor (com el seu propi nom indica ;)) en la presa de decisions dins de les disposicions legals del sector.
  • Actuar com a inspector legal en cada departament i fer informes al respecte.
  • I, si fos necessari, assistir a la companyia en processos judicials.

Q: Quan es necessita una assessoria legal en una empresa?

A: Literalment, tot el temps! Una companyia pot enfrontar-se a situacions que. A priori, no requereixin intervenció jurídica, però que, una vegada avançats, el paper de l’assessor es converteixi en imprescindible. Així i tot, en aquests tres casos que ús enumerem, la intervenció d’un assessor legal que conegui la vostra companyia i el vostre sector, és crucial.

Per obtenir consell

Una de les funcions de l’assessor estar al dia a dia de les noves normatives o reformes perquè vosaltres no hàgiu d’estar-ho, i és per això que són la Figuera perfecte a la qual demanar consell. Decisions de gran envergadura, noves adquisicions, col·laboracions amb altres empreses o assumptes relacionats amb la producció. L’assessor legal mantindrà l’empresa actualitzada en l’àmbit legal.

Per intervenir en negociacions de matèria sensible

O en altre mes senzilles! El rol de l’assessor legal com a intermediari entre l’empresa i el treballador és dels més demandats, actuant com a nexe i com a doble-check que tant l’empresa com la seva força humana compleixen amb tots els seus drets i obligacions. A més a més, en molts casos també actuen com a consellers en matèries de contractes, baixes, convenis…

Per defensar els interessos de la teva empresa en un procés judicial

Tot i que aquestes situacions en les quals esperem no veure’ns envoltats (ni com individus ni com a companyia), l’assessor legal també juga un paper molt important en procés judicial. En aquestes situacions en les quals la importància de l’assessoria legal, tot i que més espaiada en el temps, és més forta. No ús oblidareu d’elles!


Q: Internalitzar o externalitzar el servei d’assessorament?

A: I és que, realment necessitem un equip legal a temps complet a la nostra campanya? Una gran majoria de companyies externalitzen aquest departament. Podent així, comptar amb un equip de professionals especialitzat només quan la situació ho requereixi. Tot i que també existeixen companyies que, per la naturalesa de la seva activitat, les seves dimensions o la seva necessitat de comprar amb un equip jurídic de manera constant, que conegui la companyia i a tot l’equip al detall, decideixen internalitzar l’assessoria legal.

El nostre consell? Estudieu la vostra companyia! A Lexington creiem que, si vols alguna cosa ben feta, heu de fer-ho vosaltres mateixos, i és per això que creiem a comptar en, almenys, un professional legal dins l’empresa. Que fer si el que busqueu és l’equilibri perfecte? Externalitzeu a l’equip, però compteu sempre amb aquell professional a plantilla perquè les gestions del dia a dia quedin cobertes, una persona que conegui el vostre projecte i tots els secrets del sector. A més a més, aquesta figura tindrà sempre com a objectiu cuidar dels interessos de l’empresa quan hagi de treballar amb l’equip legal extern en situacions puntuals.

Q: Quins costos pot tenir?

A: Com sempre, depèn! Si us decidiu per internalitzar el servei de l’assessoria legal a la vostra companyia, els costos seran els que tenen qualsevol altre professional qualificat. El salari mitjà d’un advocat varia segons els tipus d’especialització, els anys d’experiència, inclús la ciutat.

Si, per contra, opteu per externalitzar l’assessoria legal i comptar amb ella en situacions puntuals, el cost de cada servei és d’uns 185€ a Madrid i 170€ a Barcelona com a mínim. De nou, la complexitat del procés, el “caché” de l’advocat o la necessitat de comptar amb un equip de diversos professionals es pot fer que aquest cost base augmenti.

Esperem haver resolt tots els vostres dubtes! Recordeu que en els espais flexibles de Lexington estem disponibles per a qualsevol qüestió que pugueu necessitar i, després de quaranta anys d’experiència treballant amb les empreses més exigents, podem ajudar-vos a trobar l’assessoria legal perfecta per a la vostra companyia. Els nostres clients sou la nostra prioritat! Per vosaltris, sempre volem el millor. ❤️

«Els homes savis no necessiten consell, i només els necis no ho accepten».
Benjamin Franklin

Compártelo

Inici de sessió