Contacta amb nosaltres
Et volem ajudar i oferir la solució que s'adapti més a les teves necessitats. Explica’ns què vols.
Anna Jorge
2022-10-20

Què passaria si una de les consultores immobiliàries amb més prestigi en l’àmbit mundial escollis a 10 companyies basades en EEUU, dedicades al sector serveis i amb més d’1,6 milions de treballadors per estudiar el seu comportament tant com les oficines flexibles i els espais de treball? Doncs que tindrien la mostra perfecta pel seu CBRE AGILE PRACTICE de 2022. A Lexington saben, després de quaranta anys d’experiència en el sector dels espais de treball i oficines flexibles, que aquesta fórmula de workspace és el futur en el present, i aquest estudi especialitzat no fa més que corroborar les nostres sospites.

Avui descobrim les prediccions més flex d’aquestes companyies que s’han convertit ja en referència del comportament quant a espais de treball fa referència.

OVERVIEW: quina és la situació de les companyies en l’actualitat?

El que ja anàvem vaticinant des de fa uns mesos s’ha fet realitat, i és que el 100% de les companyies que parteixen d’aquest estudi han adoptat un model de treball híbrid, combinant la presencia en les oficines amb el teletreball o el treball en remot en tercers espais (en moltes ocasions, el menjador de casa s’ha quedat petit o limita la productivitat/creativitat dels treballadors). Aquesta combinació suma en responsabilitat, conciliació i confiança en els equips, donant força en molts nivells, el sentiment de pertinència a la a l’empresa, a l’equip, a un tot.

Però, eren els seus espais d’oficina aptes per aquesta nova manera d’entendre la jornada laboral? En molts casos, les oficines convencionals eren extremadament limitats en aquest sentit, suposant un llast per les empreses. Les quals veien frenats els seus desitjos d’actualització per un espai que ja no necessitaven, que no era òptim o que no estava preparat pels entorns col·laboratius o la connectivitat amb els treballadors en remot. És per això que el 80% de les companyies enquestades ja disposa d’espais flexibles en la seva cartera d’oficines, i un 70% preveu doblar la quantitat d’aquest tipus d’entorns pel 2024.  Salvador Aguilar, responsable d’Agile Practice en CBRE Espanya, parla sobre els espais flexibles, i ens explica que aquestes fórmules d’espais per la feina,” han passat a ser una opció temporal a una solució permanent que s’adapta a les necessitats de les empreses en un mercat canviant”.

Les oficines flexibles, per tant, s’han convertit en una tendència en l’àmbit global, i han arribat a quedar-se. Això no obstant, és inevitable que encara sorgeixen preocupacions o obstacles en el camí. Cada companyia és un món, i algunes empreses (potser amb molt recorregut, amb un sentiment de la propietat molt arrelat o amb una cultura corporativa que no volen posar en perill) encara es mostren reticents a mudar-se al flex. Aquestes són les tres raons que més es repeteixen entre els entrevistats:

Seguretat IT

Els departaments IT encara tenen les seves reserves quant a ciberseguretat, i és que molts operadors d’espais de treball flexibles (sobretot en el passat) no contemplaven una implantació tecnològica a mesura.

Quina solució proposem des de Lexington?

A Lexington comptem amb una dilatada experiència en implementacions tecnològiques a mesura. Cobrint les necessitats d’aquestes grans companyies amb complexos protocols de seguretat, connectivitat amb tot el món…

Disponibilitat

Buscar el perfect fit no sempre és fàcil, i és que és possible que, encara que sigui un espai flexible tingui tot el potencial per cobrir les necessitats d’una companyia, el moment no acompanya. La disponibilitat és un altre dels problemes amb els quals es troben les empreses que decideixen apostar pel flex.

Té solució?

Deixar-se assessorar per professionals, implementar el model de treball híbrid i trobar la millor combinació entre l’espai privat disponible i fórmules on demand com les nostres sales de reunió de lloguer per hores o Access passes com el nostre Day Pass i Office Pass per l’ús dels espais de treball comú són la clau per anar acomodant-se en els entorns de treball flexibles fins que quedi disponible “l’espai perfecte”.

Cultural fit

Una gran preocupació, i no infundada, és la dificultat que existia per mantenir la cultura corporativa de la companyia en un espai que ja tenia la seva pròpia personalitat. Moltes empreses temien que el sentiment de grup o la identitat de la marca s’acabi diluint.

Solució? Solució.

Preocupacions no more! Els operadors flex especialitzats en clients amb perfil corporatiu com Lexington ja contemplen aquesta com una necessitat més a cobrir i ofereixen espais d’oficina 100% dedicats i que respiren la personalitat de cada marca. Decoració, sales de reunions privades que s’adapten al model de treball de cada equip. Entrades exclusives… Inclús edificis i oficines gestionades per Lexington completament en la ubicació que cada empresa decideixi!

Els combinats preferits dels corporate

Perquè, sense dubte, “estem sent testimonis d’una evolució en la demanda dels espais de treball flexibles”, segons paraules de Salvador Aguilar, responsable d’Agile Practice a CBRE Espanya. “Ja no tan sols són les startups o autònoms els que busquen aquests espais, sinó les grans corporacions, que a més a més els utilitzen com un reclam per atraure els seus treballadors de tornada a l’oficina”. La consulta immobiliària CBRE inclou en el seu uniforme les tendències d’aquestes empreses high-profile i els seus comportaments quant a l’elecció de l’espai de treball, perquè one size does not fit all!

Enterprise Spaces + Suites

I ha alguna cosa en el que el total d’empreses amb perfil corporatiu, que han decidit passar-se el flex, coincideixen: l’ús dels anomenats Enterprise Spaces, que son open-spaces o plantes senceres de caràcter privatiu per a cada companyia, com amenitties a mesura per l’equip, zones de treball i de reunió, decoració i imatge de marca… a més a més d’accés a les zones comunitàries de la resta d’espai, sales de reunions per llogar (per hores), cuines i coffee points entre altres.

En molts casos, les necessitats de creixement d’aquestes grans corporacions demanden més i més espai. Però no un altre pis sencer, i és per això que el 70% de les empreses corporate treballant en espais flexibles, combinen aquests Enterprise Spaces amb les conegudes Suites: oficines a Madrid o espais de treball privats a Barcelona dins de plantes compartides. Amb accés a totes les zones comunes, amenities i més recursos.

Enterprise Spaces + On Demand

Un altre mitjà molt sol·licitat per part d’aquestes big corporations en creixement, a més a més de la seva oficina flexible, són recursos On Demand, que, com el seu propi nom indica, engloben espais de reunió, esdeveniments o de treball comú per llogar-ho per hores. Aquestes solucions temporals són capaces de cobrir necessitats puntuals dins l’atmosfera professional dels espais de treball de l’empresa, permetent als equips compartir espai i sentir-se a prop uns dels altres quan les meeting rooms privades estan reservades, tots els desks ocupats o quan arriba una visita imprevista d’un equip de, per exemple una seu d’una altra ciutat. Aquests espais de pagament per ús són la resposta perfecta a curt termini i un indicador immillorable que s’acosta el moment de plantejar-se un creixement en els espais de treball.

Enterprise Spaces + Access Pass

Això no obstant, no totes les solucions flexibles són adequades per aquestes grans corporacions (o, almenys, no es troben entre les favorites d’aquesta mostra). Els Access Pass o subscripcions manuals perden popularitat entres els mànagers de workplace, i és que les companyies prefereixen comptar amb una oficina a extra 100% privada o un espai que puguin llogar de maneta puntual abans d’adquirir un bo que només les d’accés a escriptoris compartits o zones comunes.

Els drivers de decisió flexibles

Tant les companyies com els mateixos equips tenen molt clara la seva decisió de traslladar-se a una flex office, i CBRE ha inclòs els drivers més populars en el seu informe de 2022.

Mentre que les companyies (grans, petites i de tots els sectors, ja que els espais flexibles ja són la fórmula que necessita la teva companyia sense importar la seva naturalesa) arriben els espais de treball flexibles per l’estalvi en despeses i la seva adaptabilitat al creixement, els equips es queden per ser el centre dels esforços de tot operador flex: el benestar de les companyies i els treballadors que la formen.

Empreses amb equips en creixement són ja molt habituals en les oficines flexibles, tant de manera permanent com optant per aquesta modalitat de workspaces temporalment per explorar nous mercats o aterrar el millor possible a una estratègia de creixement. Aquests entorns de treball són perfectes per coworkers en remot, equips col·laboratius o per tastar noves formes de treball en èpoques incertes per la companyia.

A Lexington estem especialitzats en la creació d’espais de treball per aquest tipus de clients amb perfil corporatiu (de fet, la mostra escollida per CBRE descriu a la perfecció el nostre target), amb les necessitats a gran escala i equips treballant per tot el món. Oficines flexibles adaptades als ritmes canviants de les empreses, preparades per qualsevol creixement i que aporten als equips i a la marca un entorn de treball accessible, inspirador i en punts premium de la ciutat.

Segons paraules d’en David Vega, CEO de Lexington: “les oficines flexibles han deixat de ser una solució a curt termini, un entorn de treball de pas, per convertir-se en l’alternativa que completa les estratègies de workplace de companyies de totes les mesures. Optimització de despeses, ubicació estratègica, instal·lacions pensades pel benestar dels equips i la tecnologia més puntera són algunes de les característiques que defineixen el present (i futur) dels espais de treball. Un horitzó que, sense dubte, és flexible”. 

Compártelo

Inici de sessió