Contacta amb nosaltres
Et volem ajudar i oferir la solució que s'adapti més a les teves necessitats. Explica’ns què vols.
María Abraín
2021-12-02

Si donem un cop d’ull a la realitat de les oficines aquest 2021, podrem veure que el model híbrid de treball s’ha estès per tot el món, guanyant-li el pols a la pandèmia. Les empreses han impulsat tota la seva creativitat per a evitar els sots i, avui dia, la majoria han trobat la fórmula perfecta entre teletreball i treball presencial. I ara és moment de preguntar-se com mantenir la cultura d’empresa en un model híbrid, com a propòsit d’any nou.

La cultura d’empresa és un dels factors més importants i hem de cuidar-la diàriament, tant per al benestar del nostre equip com per a continuar atraient talent al projecte.

Avui volem compartir amb vosaltres les claus per a mantenir la cultura de la vostra empresa no sols des de l’oficina, sinó també treballant des de casa, és el següent pas cap al futur!

Definició de cultura empresarial

Però, què és la cultura empresarial? No la coneixies? És una cosa que ja existeix en la vostra companyia, però al que potser no li havíeu posat nom … Fins ara!

La cultura empresarial són tots aquests (petits i grans) detalls que caracteritzen a la companyia, el que diferencia estar implicat en aquest projecte i no en qualsevol altre.

La cultura empresarial és, de manera teòrica, el conjunt de valors i creences que comparteixen tots els membres d’una companyia. Però, si ho abordem des d’un punt de vista més personal, la cultura empresarial és el sentiment de pertinença que comparteix l’equip, les petites (o grans) coses que caracteritzen a la companyia, el que diferencia estar implicat en aquest projecte i no en un altre.

Tipus de cultura corporativa

Per aprendre com mantenir la cultura empresarial com un model híbrid de feina s’ha de tenir clar en quin tipus de cultura d’empresa podem ubicar la nostra.

Tot i que, sent realistes, hi ha tantes cultures empresarials com empreses. Cada projecte i grup de professionals connecten en punts diferents, existeix una classificació general que ens pot ajudar a encaminar els primers passos de la nova estratègia.

Cultura de la adhocracia

Entorns de treball creatius i tecnològics, centrats a tirar endavant noves idees i en arriscar. Els equips d’aquestes empreses comparteixen l’amor per la innovació, la creativitat i l’afano per explorar l’inexplorat.

Cultura de clans

Amb un enfocament molt intern, els equips amb cultura de clans tenen uns llaços de confiança molt forts, es complementen a la perfecció. Podria dir-se que aquest tipus de companyies són com una gran família.

Cultura de jerarquía

Una cultura empresarial molt més estable i controlada, els procediments per sobre de tot. Les decisions es prenen des de la directiva i la seva capacitat d’adaptació és reduïda.

Cultura de mercat

Aquesta cultura empresarial se centra en la rendibilitat i els resultats, per tant, la fidelització dels equips passa a un segon pla, tot i que destaca per la seva competitivitat i capacitat de premiar a aquells que s’esforcen notablement.

Nou paradigma: els models híbrids

Està clar que, amb una fórmula 100% presencial, cuidar de la cultura d’empresa era infinitament més fàcil. Amb l’arribada de la pandèmia i el teletreball, els departaments de RRHH van haver d’ingeniarse-les per seguir cuidant dels treballadors, tot i que donant-li a les estratègies un gir de 180°.

El model híbrid va arribar per unir el millor del teletreball i el millor de la tornada a l’oficina, i ara és el moment de portar aquesta filosofia de conciliació a tots els àmbits possibles. Èxit assegurat!

Ara, amb el naixement del model híbrid de treball i la seva creixent popularitat hem de repensar tot el que estava implementat abans i durant la pandèmia, podent aprofitar el millor d’ambdós mons. Les estratègies que van tenir més èxit s’uneixen per aquest nou programa híbrid que permetrà reforçar la cultura d’empresa també des de casa.

Consells i bones pràctiques per fomentar la cultura d’empresa en un model híbrid

Igual que vam fer quan el model de treball híbrid va arribar a les nostres vides, uns petits tips per cuidar la cultura empresarial amb aquesta nova fórmula sempre són benvinguts, oi?

Transmetre la cultura d’empresa, a must!

Si la vostra companyia ha travessat canvis per la pandèmia o creieu que la cultura empresarial no està prou interioritzada, transmet-la als vostres equips! Històries, anècdotes, èxits i errors del passat, case-studies… Tot ajudarà a construir la personalitat de l’empresa!

Crear rituals

Els rituals són aquells costums que us defineixen com a equip: Tocar una campaneta en tancar una venda, esmorzar junts els dijous (a l’oficina o per videotrucada) per no perdre aquest bon rotllo de l’equip, les paneres de Nadal, activitats de team-building… Qualsevol tradició que comparteixis forma part de la cultura empresarial. Dóna-li una empenta!

Cultura material corporativa

Comptar amb una oficina corporativa que reflecteixi el 100% la imatge de la marca, a més a més de detalls com portàtils costumitzats o tasses corporatives també són una forma de cuidar la cultura empresarial! Reforçar la personalitat de la teva companyia, no només de cara als clients, sinó en l’experiència dels treballadors, pot ser un gran diferenciador.

Comunicació interna

La naturalitat i la transparència, així com la confiança en els equips i un bon lideratge, son clau per crear aquest sentiment d’unitat que caracteritza tota bona cultura empresarial. Sempre dins de la filosofia de cada companyia, una bona comunicació de les decisions importants i la implicació dels treballadors crearan un ambient de treball difícil de superar.

Activitats concretes per mantenir i millorar la cultura de l’empresa

Voleu més exemples? Per descomptat!

Us deixem dos casos pràctics si voleu cuidar la cultura empresarial amb un model híbrid de treball.

  • Sopar de Nadal també híbrid

Heu implementat el model híbrid de treball perquè hi ha companys que encara no se senten el 100% còmodes en espais tancats? Moltes companyies han optat per aquesta filosofia per la seva tornada a l’oficina, mantinguen un o dos dies de teletreball a la setmana.

Però, com ho fem per les celebracions? No ens ajuntem aquest any per Nadal? Que tal si aquest 2021 us proposem un esdeveniment híbrid? Podeu llogar una de les nostres sales a Madrid o una de les nostres sales a Barcelona amb tecnologia de telepresència com les que tenim als espais de Lexington Paseo de la Castellana 79Príncipe de Vergara 132, organitzar un petit còctel en línia amb activitats en les quals puguin participar els companys que es connectin des de casa, i després, un petit sopar per la zona. D’aquesta manera, sigui de manera en línia o presencial, ens ajuntarem per Nadal. 🎄  Nosaltres ho hem provat, tot un èxit!

  • Oficina flexible i costumitzada

Després de molts mesos de teletreball al menjador de casa teva, tornar a una oficina amb condicions de lloguer a llarg termini, sense zones comunes en les quals desconnectar o sense una identitat de marca que s’identifiqui amb la filosofia de l’empresa… pot deixar als equips molt indiferents o, inclús provocar cert distanciament. En canvi, una companyia que hagi organitzat una reentreé 100% corporativa, en una oficina en la qual brilli la seva personalitat de marca, els seus valors… seràn completament diferents! La cultura d’empresa es fomenta, sobretot, cuidant dels treballadors i oferint-los un espai de treball flexible, provocar cert, amb totes les comoditats d’una ubicació Premium que, a més a més, creï una bombolla amb identitat de marca. superidea! Oi? Aquí us deixem algunes tendències en oficines pel 2022 perquè no s’escapi cap detall.

Exemples d’empreses amb una forta cultura empresarial i les seves pràctiques

La teoria sona bé, oi? Creus que en la pràctica les empreses no s’esforcen tant per cuidar la cultura de l’empresa?

És clar que sí! I per si encara no ens creieu, aquí tens una petita llista de companyies TOP amb cultures empresarials TOP:

Google

Google és un exemple mundial de forta cultura empresarial. Les seves oficines per tot el món son conegudes per reflectir la seva imatge de marca i per tenir com a objectiu el benestar dels treballadors: 0 estressos en el lloc de treball!

Salesforce

Salesforce, l’empresa líder en CRM, cuida de la seva cultura empresarial de manera brutal, tant en el dia a dia dels seus treballadors com a gran escala. Són una gran família i se’n cuiden com a tal. Ohana!

Twitter

La cultura empresarial de Twitter té com core als seus treballadors: Els llaços que comparteixen els integrants dels seus equips, la companyonia, la seva filosofia… la clau està en el fet que els treballadors se senten completament identificats amb la cultura empresarial, i que formi part d’ella!

SquareSpace

Aquesta empresa dedicada al disseny web es caracteritza per la proximitat entre nivells, és a dir, la convivència de directius i treballadors amb una filosofia startup. Aquesta jerarquia fomenta a creativitat i la presa de decisions, en atrevir-se amb tot. No hi ha res que reforci més el sentiment de pertinença, que una confiança plena.

Descobreixi més empreses amb una forta cultura empresarial aquí!

En definitiva, tot compte! L’espai de treball corporatiu, els beneficis pels treballadors, els detalls, la naturalitat i la transparència… Podeu cuidar la vostra cultura empresarial cada dia de l’any, des de casa o des de l’oficina, en remot o presencial. Ja no hi ha excusa! El model de treball híbrid i les oficines flexibles han arribat per quedar-se.

«Culture is simply a shared way of doing something with a passion.»

Brian Chesky

Compártelo

Inici de sessió