Contacta amb nosaltres
Et volem ajudar i oferir la solució que s'adapti més a les teves necessitats. Explica’ns què vols.
Anna Jorge
2022-12-15

What a year, right? En plena època de tancaments, recaps i avaluacions, ens preguntem quin és el balanç dels espais flexibles i el sector flex després d’un any de (ara sí que sí) volta a l’oficina. 2022 ja apuntava maneres i, al mateix temps que s’afermava el model de treball híbrid després de la pandèmia i el descobriment de la vida amb teletreball, l’èxode a l’oficina flexible ja era més que notable.

Després d’un any vivint des de dins el recorregut del coworking i  la seva metamorfosi cap a convertir-se en l’espai de treball preferit per clients corporate, celebrem amb totis vosaltris aquesta última reunió per a analitzar exhaustivament l’evolució i tendències més flexibles.

Comencem!

On estan les oficines flexibles al tancar 2022?

La demanda corporate d’espais flexibles encara creix

Encara que des de fa anys les oficines flexibles són tendència entre el perfil corporate, 2022 ha estat sens dubte the icing on the cake. A Lexington, tanquem l’exercici amb un creixement de gairebé el 50% en contractes d’oficina flexible per a grans corporacions que se sumen a les ja advocades al flex pre i postpandèmia (que no són poques!).

El model de coworking per a empreses continua oferint incomptables avantatges per a companyies i empleats, des d’una flexibilitat que s’estén per condicions contractuals, horari, disseny d’espais i creixement, fins a un estalvi també molt flexible, perquè cobreix una infinitat de partides. Sumen a les ja avocades al flex pre i postpandèmia (que no són poques!).

Les oficines flexibles ja són una solució a llarg termini

La naturalesa del coworking sempre ha estat una cosa nòmada: la flexibilitat propiciava les millors condicions per a un període d’adaptació concret, l’aterratge en un mercat o país nou, o simplement cobrir una temporada en la qual l’oficina convencional no estava disponible, però amb data de caducitat en molts casos. Encara que no tan arrelat com en 1981 (quan el concepte d’espais de treball compartits va arribar a Espanya importat dels Estats Units), el sentiment de propietat sempre ha estat (i segueix) molt present al nostre país.

No obstant això, 2022 també ha marcat l’inici de la fi en aquest aspecte. Amb una taxa de renovació que ha crescut fins al 83%, els nostres clients corporate prorroguen els seus contractes durant 6, 12 i 24 mesos més, sense cap intenció d’abandonar els espais de treball flexibles de Lexington. L’estalvi en despeses, les oportunitats que un flex les brinda quant a atracció del talent o sinergies amb altres companyies i el reforç de la imatge de marca en direccions estratègiques de la ciutat, entre d’altres, sense els principals motius darrere de la presa d’aquestes decisions. Les portes que s’obren davant les empreses de totes les mides graciés a ubicar la seva seu en ple centre financer de Madrid o Barcelona no és un punt que prenguin a la lleugera, i en qualsevol canvi a menys tan sols es planteja.

Les oficines flexibles corporate, abans morta que senzilla

Un dels grans factors que caracteritzen aquest creixement del sector fins a assolir l’altura de les demandes més corporatives és la personalització de l’espai, la costumització dels entorns per la feina i la varietat d’atmosferes que crea, sent així els equips sempre capaços de trobar el que necessiten en el moment exacte.

L’oficina flexible ja no deixa indiferent a ningú! De llocs compartits a espais 100% costumitzats segons la imatge de marca de cada companyia, amb recursos comuns i possibilitats de construir aquests mateixos ( com sales de reunions, pone booths, o inclús, recepció) dins de les suites corporatives o plantes senceres dedicades.

L’experiència de l’oficina ha canviat per complert, i els objectius de les estratègies de workplace també s’han transformat. L’espai per la feina ja no s’acaba en girar la cadira de l’escriptori, i comptar amb mòduls que propicien el treball col·laboratiu, les relacions interpersonals dins el cercle laboral i la pluja d’idees. Les persones passen a ser els protagonistes d’aquests plantejaments, la seva comoditat, productivitat i sentiment de pertinença.

Quines són les tendències en oficines flexibles que marcaran el 2023?

La tendència en oficines flexibles el 2023 és clara, i fins en les cambres del sector flex, com serà el Coworking Summit de Proworkspaces celebrat a finals de mes d’octubre, el punt de mira està en el client corporatiu i en la sostenibilitat des del punt de vista dels criteris ESG dels espais de treball.

El coworking com a model de workspaces per autònoms i pymes s’estable i els seus adeptes ja ho entenen com la solució definitiva. En canvi, és la gran corporació, els grans equips i les demandes més tecnològiques i sostenibles les que elevaran aquest sector d’ara endavant. Aquests avenços en tecnologia, polítiques que respecten el medi ambient i disseny seran els que espremin tot el potencial dels espais de treball flexibles.

Els experts auguren un 2023 de creixement pels flex spaces, d’especialització i de transició cap aquest workspace capaç de crear experiències, d’estrenyer llaços, de desenvolupar el nostre compromís social i d’allunyar el concepte d’oficina d’aquesta idea d’entorn on” teletreballar presencialment”.

Segons l’últim CBRE Agile Practice, 2023 és l’any en el qual el 70% de les companyies que ja coneixen i han inclòs espais flex en el seu portafolio d’oficines, ampliaran fins a un 100% el seu percentatge flexible. I, igual que s’amplia aquest aspecte, igual ho fa la superfície llogada i la complexitat d’aquesta, sent els edificis gestionats per operadors flex, els coneguts com a Enterprise spaces (o plantes senceres dedicades a un únic client) o les suites personalitzades els bàsics de la temporada.

Les rutines de treball també es reafirmen: Els equips encara a cavall entre presencialitat i teletreball acabaran per establir el model híbrid de manera més sòlida, la flexibilitat horària i especial continuarà desplegant-se i el treball en els tercers espais guanyarà una popularitat entre els equips en remot.

El balanç, com no podria ser d’altre forma, és molt positiu, i és que els espais de treball flexibles i el coworking han trobat en les grans corporacions la forma de la sabata, i una de les majors oportunitats de progrés dels últims anys. I projectem un futur encara millor!

«Treballa les teves fortaleses, no només les teves febleses. Quants dels teus propòsits d’any nou han estat sobre arreglar algun defecte?

Jonathan Haidt

Compártelo

Inici de sessió